This Page

has been moved to new address

Penipuan Maybank2u | Awas JINBUKAI..!!

Sorry for inconvenience...

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
ShaKiddo: Penipuan Maybank2u | Awas JINBUKAI..!!

ShaKiddo

WORK - HOME SWEET HOME - TRAVEL - FOODS - MOVIE - MAFIA WARS - HOBBIES -COLLECTIONS - FAMILY - BUDDIES - SUNGAI BESAR - KAJANG - PUTRAJAYA - K.L

09 March, 2011

Penipuan Maybank2u | Awas JINBUKAI..!!

Anda ada akaun maybank? Anda ada akaun maybank2u?? Anda pernah dapat emel mengenai maybank2u? Jom lihat apa emel yang kid dapat.


Ada dua emel mengenai maybank2u yang kid dapat semalam. Kita fokus ke title "New Update"

Bila klik ke situ, pertama sekali kid dah dapat detect benda ni tipu. Sebab kita boleh tengok alamat emelnya. Hati-hati yea.. Saper pulak @dyship tuh?


Kemudian, kid klik jugak button "update" kat link yang dia bagi dan lepas tu keluar ni..


Sekali JINBUKAI daaa... hahahaa.. mana punya JIN datang nak bikin songlap ini akaun maybank. cisss.. Lepas tu aku klik lagi "Why was this page blocked?"

Haaaa... Mozilla Firefox dah detect dulu dari Kaspersky yang aku pakai. Firefox 3 yang aku guna skrang memang dah built-in Phising dan Malware protection untuk selamatkan kita dari bahaya online.

So, terima kasih Mozilla Firefox!!! anda juga wajib hati-hati dengan phising, scam dan pelbagai lagi penipuan internet.

Labels: , ,

18 Comments:

Blogger Nur Hanani said...

Takutnya..nasib baik tak daftar Maybank2U. Takut guna online trasaction..tak pe la. lambat pun. Asal kan selamat.. ada ke orang yang fikir sama macam saya??

Entri Terkini: Penjawat awam ramai yang muflis??

Wednesday, March 09, 2011 8:06:00 AM  
Blogger mama hani said...

menakutkan....jagan sesekali percaya benda sebegini.

Wednesday, March 09, 2011 8:33:00 AM  
Blogger CahayaCintaIlahi said...

ish bahaya btul la aih
macam2 taktik digunakan
tanx for sharing this info ;)

Wednesday, March 09, 2011 8:46:00 AM  
Anonymous Kancilbiru said...

dalam dok beringat ni...ada jugak yang kena tipu kan...huhuhu

Wednesday, March 09, 2011 8:55:00 AM  
Blogger leyzajamil said...

saya aktif ber maybank2u..stakat ni ok lg cuma sy print slip pastu tak filing cicir mana2 ntah.
mcna nak kenal pasti ada unsur penipuan tu KiD?
harap beri jawapan inbox to me secara personal.
tq.

Wednesday, March 09, 2011 9:40:00 AM  
Blogger Suara Kalbu said...

Akak memang pengguna Maybank2u tegar sejak tahun 2006. Sejak tu, dah tak pergi buat transaksi kat pejabat pos atau bank dah kalau takat nak buat payment. Tapi sebenarnya takut dan berhati hati juga dengan penipuan sebegini. Senangnya orang cari duit atas penat lelah dan keringat orang lain kan dik ?

Wednesday, March 09, 2011 11:47:00 AM  
Blogger KiD said...

nur hanani: kid dulu pun macam malas nak guna online banking nih.. tapi sekarang kena guna untuk jimatkan masa..

Wednesday, March 09, 2011 3:00:00 PM  
Blogger KiD said...

mama hani: tu laaa.. memang kena berhati2 betul.. huhuhu.. diorang ni geliga otaknya..

Wednesday, March 09, 2011 3:01:00 PM  
Blogger KiD said...

cahaya cinta ilahi.. haaaa.. jangan kena tipu tau!! baca betul2

Wednesday, March 09, 2011 3:02:00 PM  
Blogger KiD said...

KB: memang.. si penipu sentiasa cari jalan baru untuk menipu sampai kekadang orang tak tahu kena tipu.. huhuhuhu

Wednesday, March 09, 2011 3:03:00 PM  
Blogger KiD said...

leyzajamil: memang kalau dah pakai m2u tu, dah direkod dalam akaun.. cuma maybank takde hantar emel kepada kita supaya suruh update info atau bagitau ada masalah TAC.. kena baca address web..

Wednesday, March 09, 2011 3:06:00 PM  
Blogger KiD said...

Suara Kalbu: betul kan akak.. kalau tak guna m2u ni, lama laa amsa nak buat payment bil2.. kid pun guna untuk bayar bil2 je.. risau gak kalau diorang dapat curik walau 5 sen satu akaun.. huhuhu

Wednesday, March 09, 2011 3:12:00 PM  
Blogger kema said...

bahaya2..yg penting apa2 update sal on9 banking neh salu xd inform kat email,mesti kat wbsite bnk tu sendri kan....

Wednesday, March 09, 2011 10:43:00 PM  
Blogger KiD said...

kema: tu laaa pasal kan.. tapi ada je orang yang kena tipu nih.. huhuhu

Wednesday, March 09, 2011 11:27:00 PM  
Blogger Sharinginfoz said...

macam2 cara diaorang buat

Thursday, March 10, 2011 8:20:00 AM  
Anonymous hazman aka species1980 said...

Dan kalau tak silap mesej sebegitu ada cuma masuk inbox kita jika ada duit dalam akaun....tapi yang penting sentiasa delete mesej yang meragukan cenggitu

Friday, March 11, 2011 5:50:00 AM  
Blogger KiD said...

sharinginfoz: tu laaa kan.. kena hati2..

Friday, March 11, 2011 8:09:00 AM  
Blogger KiD said...

abg man: takde duit pun diorang antar emel gak.. secara random tu.. tak masuk inbox , mesti kast spam.. huhuhu

Friday, March 11, 2011 8:10:00 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home