This Page

has been moved to new address

Tips Bila Password Internet DiCuri | WEP WiFi

Sorry for inconvenience...

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
ShaKiddo: Tips Bila Password Internet DiCuri | WEP WiFi

ShaKiddo

WORK - HOME SWEET HOME - TRAVEL - FOODS - MOVIE - MAFIA WARS - HOBBIES -COLLECTIONS - FAMILY - BUDDIES - SUNGAI BESAR - KAJANG - PUTRAJAYA - K.L

29 April, 2011

Tips Bila Password Internet DiCuri | WEP WiFi

Anda terlupa password untuk WEP atau WiFi? Anda syaki, password WiFi atau WEP anda dicuri / crack? Anda baru format PC atau laptop, kemudian nak connect internet tak boleh? tetapi, PC / laptop lain boleh gunakan wireless. Jadi, ape yang kena buat adalah configure modem.


Macam mana nak configure balik modem? Jom tengok.. senang aje.. aku bagi contoh dua modem popular dari TM.. Riger DB108WL dan D-Link 2640B.

Yang basic sekali, sambungkan cable LAN, pastikan lampu DSL di modem anda stabil dan buka satu page internet. Taipkan http://192.168.1.1 di address bar. Korang boleh tau cara untuk tukar password WEP


RIGER DB 108WL
- modem username / password = tmuser
- login dan isikan detail. Disini dapat tukar WEP key yang terlupa.


D-Link 2640B
- sama jugak step basic. Lepas tu, masukkan modem username dan password = tmuser
- Klik Login > SETUP > SETUP Wizard

- isikan detail streamyx ID dan password, protocol PPPoE, connection type LLC. Lepas tu, next.
- SSID dan WEP key boleh diubah disini. Hanya 13 characters tau!!


Klik Next dan semak dulu. Lepas tu, Klik Restart dan biarkan reboot sampai habis. Restart modem dan PC, Dah boleh buat connection.


Orait.. itu aje. Kalau nak modem lain seperti Aztech, Billion BIPAC 5112s, Belkin, Buffallo, Level 1, SMC, TP Link dan macam2 lagi, sila rujuk manual laa yea... ngeh ngeh ngeh..



Sekian, dari meja blogger..

p/s: aku pun baru tengah belajar.. nak kaji pasal router lak. dan bridge mode.. ngeh ngeh ngeh

Labels: , ,

6 Comments:

Blogger darxniq said...

bridge mode senang jer..hahaha

Friday, April 29, 2011 2:45:00 PM  
Blogger Myvitrd said...

nice info bro.. macam nilah bagusnya kongsi ilmu IT..

P/S: Ilmu crack WEP aku dah berjaya bro.. tq very2 much

Saturday, April 30, 2011 1:07:00 AM  
Blogger KiD said...

darxniq: memang senang.. hehehee

myvitrd: wah wah wah... bagus laa tu.. selamat mengguna!

Tuesday, May 03, 2011 9:03:00 PM  
Blogger darxniq said...

kalau bridge mode..aku pakai frimware dd-wrt...sbb senang nk manage

Monday, June 06, 2011 10:07:00 AM  
Anonymous cikpan said...

xtukar terus security ke WPA/WPA2..dok pakai WEP lagi watpa..mcm xboleh crack semula..:)

Monday, July 04, 2011 3:20:00 PM  
Blogger Pesta Jiwa said...

tiba2 modem tplink aku ssid bertukar ke default ssid & takde password...aku biarkan je...stakat ni speed ok...malas nak config balik...hahaha

Tuesday, July 19, 2011 10:43:00 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home