This Page

has been moved to new address

Streamyx problem?? Jom setelkan!!

Sorry for inconvenience...

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
ShaKiddo: Streamyx problem?? Jom setelkan!!

ShaKiddo

WORK - HOME SWEET HOME - TRAVEL - FOODS - MOVIE - MAFIA WARS - HOBBIES -COLLECTIONS - FAMILY - BUDDIES - SUNGAI BESAR - KAJANG - PUTRAJAYA - K.L

10 December, 2010

Streamyx problem?? Jom setelkan!!

Anda pengguna wireless?
Anda pengguna streamyx?
Jika korang surf internet dari office. Osh kosh laaa kan dari streamyx? Wow!!! berapa package sebulan? berapa kelajuannya?
anda tau fungsi2nya?


Waaaahh.. banyak tanya lak aku nih.. hahahhaaa...
Masanya dah makin hampir bagi aku. Nak ujian mock call. Mock call ni adalah ala2 trial dulu sebelum dapat hit floor untuk pick up call TM. Aku bahagian troubleshooting. bahagian billing lain.. bahagian technician lain.. hohohoh


Saje aku nak share sikit.. berdasarkan ape yang aku belajar. kalau salah, tolong betulkan yea..

Iklan dalam Lif Menara TM

1) Masalah sukar untuk connect ke internet
  
- pastikan semua connection dibuat dengan betul.. jangan longgar2 laaa.. masukkan kabel dalam soket tu..
- jangan lupa ON modem. tak kira laa modem korang jenis ape, d-link ke, reiger ke, prolink ke.. tapi korang pakai laa modem TM nyer selagi warranty dan korang bayar bil.
- periksa lampu DSL. kalau berkelip2 tu, ada masalah laa tu.. modem rosak ke.. splitter rosak ke.. atau lost connection.


Biasanya, kalau lampu DSL korang blinking.. CSR akan suruh korang off modem dan ON kan balik selepas 15 saat, reboot laaa maskudnya. Lepas tu, kalau still blinking gak.. korang buat direct connection. Kabel dari wall socket sambung terus ke Modem, tak payah masuk splitter. kalo leh connect, splitter problem laa tu.


Then, kalo tak leh jugak, TM akan hantar technician laaa.. Lampu DSL stabil, maksudnya line ok laa tu.


2) Masalah cannot browse / connected but cannot browse
- orait.. korang cuba dengan step atas tu dulu.
- mungkin operation system (OS) korang ada problem. network configure.  
Primary : 202.188.0.133 
Secondary : 202.188.1.5
- dan maybe gak, OS korang kena virus. so update laa antivirus, anti spyware
- proxy setting korang dah larik sket.. kalo yang tau buat, boleh laa set. penat nak ping, OS lain2.. Kalo tak, tipon laa operator 100 tu..


3) Masalah slow internet connection
 

- mungkin system korang kena virus, adware, worm or spyware.
- cuba update antivirus korang ; up to date laa yea...
- location website yang nak di surf tu, international or local.
- popular website ; boleh jadi sampai high traffic dan limit. jammed web tu..
- korang guna peer-to-peer(P2P). kazaa, bittorent, limewire or lain2 akan buatkan slow connection.


4) Error 691
 

- yang ni masalahnya adalah Invalid ID atau password. kekadang orang selalu lupa ID atau password sebab auto connection. hehehe (sama laa macam aku...), so, call 100 untuk check dan dapatkan balik ID/password
- account suspend sebab tak bayor bil. so, kena laaa bayar di TM point atau tempat2 yang boleh bayar bil.. 


So, tu lah serba sedikit yang aku dapat share. Ni yang top problem laaa bagi streamyx user. Bagi yang asyik nak complaint je tu, sila laa buat pilihan bijak. Follow troubleshooting dulu sebelum nak maki TM nyer CSR. Memang adakalanya line problem, lagi2 time peak, kabel kena curik (kena tukar CDMA produk laa pastu).. tapi, agak2 laaa wahai pengguna streamyx. hahahaaa.. 


Line internet lain pun, sebenarnya under TM. so, saper yang untung? Baik korang pakai streamyx.. hahahaa.. kalau broadband slow, korang mesti maki2 gak kan? hehehe



Mana-mana je lah korang suka yea.. :)


p/s: ooopsss.. jangan lupa bayar bil dan tengok limit download anda..

Labels: , ,

8 Comments:

Blogger Sharinginfoz said...

thanks for sharing

Friday, December 10, 2010 8:22:00 AM  
Blogger kak ina kl said...

nasib baiklah pakai streamix jarang buat hal..tapi pernah 3 hari tak dak line ..kenalah gi ke cc..

Friday, December 10, 2010 8:41:00 AM  
Blogger iszieylyanziy said...

sexy is sharing,,ahahha

Friday, December 10, 2010 11:46:00 AM  
Blogger KiD said...

sharing : most welcome

Friday, December 10, 2010 12:46:00 PM  
Blogger KiD said...

kak ina: 3 hari lama tu... maintenance kut.. huhuhu

Friday, December 10, 2010 12:47:00 PM  
Blogger KiD said...

isziey : sharing is caring.. hehehee

Friday, December 10, 2010 12:48:00 PM  
Anonymous hazman aka species1980 said...

Skang sure dah banyak knowledge pasal troubleshoot kan...

Friday, December 10, 2010 3:42:00 PM  
Blogger KiD said...

abg man : banyak tak laaa sgt, dalam belajar lagi nih.. huhuhuu

Friday, December 10, 2010 5:24:00 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home