This Page

has been moved to new address

Apa itu MODEM??

Sorry for inconvenience...

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
ShaKiddo: Apa itu MODEM??

ShaKiddo

WORK - HOME SWEET HOME - TRAVEL - FOODS - MOVIE - MAFIA WARS - HOBBIES -COLLECTIONS - FAMILY - BUDDIES - SUNGAI BESAR - KAJANG - PUTRAJAYA - K.L

13 December, 2010

Apa itu MODEM??

halo halo halo kopi ke milo..
jom follow follow...


Apa itu Modem?
Modem adalah (Modulator-Demodulator)
device that modulates an analog carrier signal to encode digital information. and also demodulates such a carrier signal to decode the transmitted information.
Secara ringkasnya, Modem ni menukarkan signal (data) analog ke digital dan tukarkan balik digital ke analog..


Biasanya sekarang, TM bagi modem jenis Riger RB108

Ni modem RIGER..

Quzz dan Ilah dok tanya Mr Ben pasal Modem dan Router


Bendalah ni laaa yang kami belajar

Model Modem Riger, Ebad
Apa itu router?
Device that foward data packets along network. 
Router ni di sambung ke modem dan PC/laptop bagi menghubungkan lebih dari satu PC/laptop. Kiranya dalam satu rumah tu, kalau ada lebih dari 1 PC/laptop, maka lebih baik laa pakai router untuk dapatkan line internet tu. :)

Ni adalah Router jenis Tenda


Haaaaa.. macam tu lah serba sedikit pasal pembelajaran dalam training kitorang nih. Dah laaa masing2 bidang lain2.. Nak tergugur rambut gak laaa membaca dan pahamnya.. Yang susah sket, pasal sistem nya laaah.. Macam2 boleh detect pasal akaun streamyx kalau ada gangguan line.. hohoho

p/s: ngantuk ni bhai.... huaaargghhhh....

Labels: , ,

16 Comments:

Anonymous hazman aka species1980 said...

whoaaa....bestnye dapat blajar pasal teknikal nie... good knowledge untuk kita

Monday, December 13, 2010 5:06:00 PM  
Blogger grOundnUt said...

haa...bagus la info ko ni kidd...kat rOmah pon gune Ridger..masa 1st gune tenet pakai Jaring...tak tau la tahun 1997 nyer modem kan...huhuh...(senang je kene panah kilat, koman nyer barang)=p

Monday, December 13, 2010 5:15:00 PM  
Blogger KiD said...

abg man: memang bagus untuk knowledge.. kalo dah terror, tak payah call contact center utk troubleshooting... hehehe

Monday, December 13, 2010 5:29:00 PM  
Blogger KiD said...

groundnut : tul tu.. dulu punya zaman.. nak connection pun siap ada bunyik2 dia lagi.. ekekekee

Monday, December 13, 2010 5:30:00 PM  
Blogger tukang merepek said...

lps nie ak nk beli streamyx in a box jerla..
psg sndri yo..
xyah suruh org psg da..
sah2 ak da taw mcm mane maw psg..
kikikikiki
tp unifi itu keutamaan..
wahahaha

Monday, December 13, 2010 6:34:00 PM  
Blogger KiD said...

tukang merepek : Streamyx in a box pun boley jer.. asalkan staff price.. ekekekee..
unifi?? lu memang nak kasi gegar beb! jgn lupa taruk lu punya i-shield.. wakakakaaaaaaa

Monday, December 13, 2010 6:56:00 PM  
Anonymous aunt T said...

Kalau ramai2 sharing slow lah browsing internet pastu ade pulak yg download movie cam anak aunt T yg suka download ntah ape2. unifi?? baru down selama 2 hari 2 mlm. telefon, tv channel & internet tapi skrng dah ok, alhamdulillah. rebate tak kasi ke TM.

Monday, December 13, 2010 7:56:00 PM  
Blogger tukang merepek said...

rugi r klu ak ltk ishield an...
hahahaha

Monday, December 13, 2010 8:37:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

hahaha!!!
comel lah model ko..
aku nk kenal ley x...miaahhahaha

fzka~

Monday, December 13, 2010 8:56:00 PM  
Blogger KiD said...

aunt T: rebate?? hari tu system down sebab ape technician cakap?

Tuesday, December 14, 2010 1:24:00 AM  
Blogger KiD said...

tukang merepek: haaa.. tak payah letak i shield.. antivirus dgn firewall pun tak payah.. hahahaaaaa

Tuesday, December 14, 2010 1:25:00 AM  
Blogger KiD said...

fzka: model tu..? sila email secara private untuk maklumat beliau.. heheheee

Tuesday, December 14, 2010 1:26:00 AM  
Blogger Jejaka Terhangat said...

fuhhh..best..blaja pasal router..tp kompleks..pening pale..=p

Jejaka Terhangat: Sebenarnya, Tak Mudah Menjadi Blogger..

Tuesday, December 14, 2010 3:09:00 PM  
Blogger KiD said...

jejaka terhangat: kompleks tahap gaban dah nih.. hahahaaaaa

Tuesday, December 14, 2010 5:12:00 PM  
Blogger f.z.k.a said...

hahahaa!!
xpe2...aku dah dpt private email dari org yg nk kenal aku 2..hahaha

Tuesday, December 14, 2010 5:59:00 PM  
Blogger KiD said...

fzka : ko jadi salesman modem pun boley nnt.. hahahaa

Tuesday, December 14, 2010 7:16:00 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home