This Page

has been moved to new address

Tiada Lagi Jaundice

Sorry for inconvenience...

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
ShaKiddo: Tiada Lagi Jaundice

ShaKiddo

WORK - HOME SWEET HOME - TRAVEL - FOODS - MOVIE - MAFIA WARS - HOBBIES -COLLECTIONS - FAMILY - BUDDIES - SUNGAI BESAR - KAJANG - PUTRAJAYA - K.L

29 November, 2010

Tiada Lagi Jaundice

Apa itu Jaundice?

"Jaundice, (also known as icterus, attributive adjective: icteric) is a yellowish pigmentation of the skin, the conjunctival membranes over the sclerae (whites of the eyes), and other mucous membranes caused by hyperbilirubinemia (increased levels of bilirubin in the blood). This hyperbilirubinemia subsequently causes increased levels of bilirubin in the extracellular fluids." -wikipedia-

Lebih kurang 50% ke 60% bayi yang lahir cukup bulan mengalami demam kuning atau jaundis semasa minggu pertama hingga ke minggu kedua selepas lahir. Ianya kerap berlaku kepada bayi yang lahir tidak cukup bulan. Namun sebenarnya hampir semua bayi baru lahir mengalami jaundis tetapi tidak kelihatan dengan jelas. Pada setengah bayi, ia berlaku sekejab, tidak merbahaya dan akan hilang sendiri atau hilang dengan rawatan yang ringkas sahaja. Tetapi dalam kes-kes tertentu, ia boleh menjadi serius dan perlu diberi perhatian.

Jaundis boleh dikesan dengan melihat tanda-tanda seperti bahagian mata putih dan kulit berwarna kekuningan. Kesan ini akan dapat dilihat dengan jelas apabila ditekan. Ia bermula dari bahagian kepala dan semakin menurun ke bahagian bawah badan. Bayi jaundis juga akan kerap tidur.
-my bengkung-


Ni gambar Ilham masa aku balik kampung last weekend. Memang nampak ada kuning sket tapi dah turun dari 12 ke 11.5. Bacaan normal ialah 10.


Cuma kulit mukanya ada ruam. maybe sebab cuaca kat kampung yang agak panas pada tengahari.


Ni Ilham selepas mandi. Senang je mandikan sebab tak nangis. mandi air suam ler. Kalo ayor sejuk, mau meraung dia.. hehehee


Kuku pun dah panjang, so ketip lah kuku dengan berhati-hati sangat. Halus dan mulus... :)

Berita yang baru diterima, my Ilham dah sihat dari jaundice. tadi pegi ke klinik desa parit 4 sungai besar. Dah turun ke 9.4. Moga-moga berkekalan sihat hendaknya.. Ameen..

Labels: , ,

11 Comments:

Blogger tukang merepek said...

da sihat??
bgs la gitu...
syukur...
(^_^)

Monday, November 29, 2010 7:13:00 PM  
Anonymous hazman aka species1980 said...

Alhamdulillah.... dia dah recover....hurmm...perasan gak muka dia dah berubah....

Monday, November 29, 2010 8:18:00 PM  
Blogger Anisa Liyana said...

da sehat ?
alhamdulilah ;))
cumel baby tu ..

Monday, November 29, 2010 10:40:00 PM  
Blogger KiD said...

@tukang merepek : dah sihat daah.. alhamdulillah

Monday, November 29, 2010 10:54:00 PM  
Blogger KiD said...

@abg man : nanti muka ilham berubah lagi laaa.. baby kan.. :)

@anisa : tq.. syukur semuanya OK..

Monday, November 29, 2010 10:55:00 PM  
Blogger Lazyf said...

mcm muka Sha...

Tuesday, November 30, 2010 11:23:00 AM  
Anonymous emBun said...

SayaEr R yg Tlg KetIpkaN KukU daK iLhaM 2,, hehehe

Tuesday, November 30, 2010 2:07:00 PM  
Blogger f.z.k.a said...

huh comel!!tp xde muke ko la kid.agagaga

Thursday, December 02, 2010 5:31:00 PM  
Blogger KiD said...

lazyf: macam muka Ilham laaa..

embun: lain kali ketipkan lagi yea..

Thursday, December 02, 2010 6:01:00 PM  
Blogger KiD said...

ebad: tq.. aku pun comel.. hahaaa

Thursday, December 02, 2010 6:02:00 PM  
Blogger shila said...

ya Allah cumilnya anak kid.. mata kompem mata mama .. sebab mata kid keceik hehehe gharap semuanya okay n baby sihat yer

Friday, December 03, 2010 10:42:00 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home