This Page

has been moved to new address

Jaga-jaga dengan Web anda | Check malware

Sorry for inconvenience...

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
ShaKiddo: Jaga-jaga dengan Web anda | Check malware

ShaKiddo

WORK - HOME SWEET HOME - TRAVEL - FOODS - MOVIE - MAFIA WARS - HOBBIES -COLLECTIONS - FAMILY - BUDDIES - SUNGAI BESAR - KAJANG - PUTRAJAYA - K.L

24 August, 2011

Jaga-jaga dengan Web anda | Check malware

Pernah tak korang bukak blog atau web, tiba-tiba ada keluar satu pop up! Korang klik 'X' baru ok. Dan tiba-tiba tengah surf web tu, pun ada keluar pop up lagi. Ini menunjukkan web itu mungkin dijangkiti malware.

Apa itu malware?
Malware, short for malicious software, consists of programming (code, scripts, active content, and other software) designed to disrupt or deny operation, gather information that leads to loss of privacy or exploitation, gain unauthorized access to system resources, and other abusive behavior.[1] The expression is a general term used by computer professionals to mean a variety of forms of hostile, intrusive, or annoying software or program code - Wikipedia-

Terjemahan (google translator): 
Malware, singkatan untuk perisian berniat jahat, terdiri daripada pengaturcaraan (kod, skrip, kandungan aktif, dan perisian lain) yang direka untuk mengganggu atau menafikan operasi, mengumpul maklumat yang membawa kepada kehilangan privasi atau eksploitasi, mendapatkan akses kepada sumber sistem tanpa kebenaran, dan lain-lain kesattingkah laku. [1] ungkapan ini adalah istilah umum yang digunakan oleh golongan profesional komputer bermakna pelbagai bentuk perisian yang bermusuhan, mengganggu, atau menjengkelkan atau kod program.

Jadi disini aku nak share korang satu cara untuk korang check sama ada web atau blog korang selamat dan bersih dari malware. Korang cuba ke LINK INI


Masukkan link web atau blog anda dan tekan button "scan link". Hanya beberapa saat, ia akan scan link anda jika ada malware atau harmful treats.
Haaaa... mudah kan?? pantas dan efisiennya!! hehehee.. Okay, sekarang aku nak menggerakkan 'robot-robot' untuk crawl di laman sesawang. Adakah penangan (Search Enginine Optimization) SEO lagi? sebab aku bukan 'robot'. Jangan lupa submit url anda ke google, yahoo dan bing. Sambil-sambil tu jom cepat ikut aku beli JAJAN YANG SEDAP!

Labels: ,

Links to this post:

Create a Link

<< Home