This Page

has been moved to new address

Awas Bahaya Botol Susu Anak Anda!

Sorry for inconvenience...

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
ShaKiddo: Awas Bahaya Botol Susu Anak Anda!

ShaKiddo

WORK - HOME SWEET HOME - TRAVEL - FOODS - MOVIE - MAFIA WARS - HOBBIES -COLLECTIONS - FAMILY - BUDDIES - SUNGAI BESAR - KAJANG - PUTRAJAYA - K.L

16 March, 2011

Awas Bahaya Botol Susu Anak Anda!

Anak anda menggunakan botol susu ape? Botol susu biasa atau Botol susu BPA Free?? Awas..!! ada bahaya mengundang jika mummy dan daddy si kecil tidak ambil berat pasal pilihan botol susu yang bagus.

Petikan Harian Metro 16/3/11

PUTRAJAYA: Mendapati bahaya Bisphenol A (BPA) boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon sekali gus mengganggu sistem fungsi tubuh, kerajaan memutuskan untuk mengharamkan penjualan botol susu mengandungi bahan terbabit berkuat kuasa 1 Mac 2012.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, keputusan pengharaman itu dibuat kerana tiada bukti saintifik menunjukkan botol susu polikarbonat mengandungi BPA selamat untuk digunakan.


Polikarbonat adalah bahan plastik yang digunakan dalam pembuatan botol susu bayi manakala BPA ialah bahan kimia industri yang ditambah dalam botol susu bayi polikarbonat untuk menjadikannya keras dan lutsinar.


Haaa... terus aku check botol-botol susu my ilham. Yang beli sendiri, 2 botol dan campur hadiah orang bagi ada laaa dalam 15 botol. Ada yang dah dibuang.

Antara botol susu ILHAM
Ada botol yang BPA Free

Ni botol yang bukan BPA Free (banyak jugak)
Tinggal 3 botol saje yang BPA Free
Haaa.. Kena check. Apa laa salahnya beli botol susu BPA Free untuk anak. Eh, puting susu pun kena BPA Free tau. Yang botol BPA Free tu boleh guna, tapi kalau ada calar dah kat botol tu, better buang aje laa.. Pakai yang baru...

Okaylah, ilham nak belajar meniarap nih.. saper nak tolong? hehehehee...

Labels: , , , ,

8 Comments:

Blogger Penggali (OM) said...

wau, byknye yg ade BPA,hohoho

Wednesday, March 16, 2011 10:05:00 PM  
Blogger Maly F said...

aiyokk..tinggal 3 je kah..wah dah boleh meniarap ehh..bgos2..ajar dia pusing-pusing plak..

Wednesday, March 16, 2011 10:10:00 PM  
Blogger KiD said...

Penggali: macam tu laaa kiranya.. kena bajet2 laa nih

Wednesday, March 16, 2011 10:25:00 PM  
Blogger KiD said...

Maly: tinggal 3 je laaaa.. belum campur botol susu kat kajang.. hehhee

Wednesday, March 16, 2011 10:26:00 PM  
Blogger a n a s t a s y e a said...

Kena semak semua botol yang ada. Jangan kasi lepas :)

anastasyea's latest post .. Adakah kedatangan Supermoon pada 19 Mac 2011 akan mencetus lebih banyak gempa bumi berukuran 8+ pada skala richter dan tsunami ?

Wednesday, March 16, 2011 10:50:00 PM  
Blogger KiD said...

ann: memang kena check daah.. tinggal 3 botol je yang ok..

Thursday, March 17, 2011 8:01:00 AM  
Blogger mama hani said...

mari tukar semua botol anak kita dengan yang BPA free... ^^

Thursday, March 17, 2011 3:08:00 PM  
Blogger KiD said...

mama hani: yeahhh.. mari kita tukar..

Thursday, March 17, 2011 11:36:00 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home