This Page

has been moved to new address

Jom Tengok Duit Zaman Jepun

Sorry for inconvenience...

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
ShaKiddo: Jom Tengok Duit Zaman Jepun

ShaKiddo

WORK - HOME SWEET HOME - TRAVEL - FOODS - MOVIE - MAFIA WARS - HOBBIES -COLLECTIONS - FAMILY - BUDDIES - SUNGAI BESAR - KAJANG - PUTRAJAYA - K.L

03 December, 2010

Jom Tengok Duit Zaman Jepun

halo halo halo kopi ke milo...
jom follow follow..

Korang ada duit?
Ada..
Korang ada duit lama?
Ada..
Korang ada duit zaman jepun?
Ada laaa sikit sikit.. err.. takde..

Apapun jawapan korang, aku tak kisah...
Sebenarnya, dulu aku ni collector duit-duit lama gak laa. Tetapi sejak setahun lepas, hobi aku tu dah makin pudar. Dah terlalu ramai collector. Dan ramai yang aku kenal dari beginner sampai laa yang otai2.. tapi, tu bukan ceritanya.. hehehe

Ceritanya pasal Duit Zaman Jajahan Jepun di Malaya.

Memperkenalkaaaann......

1 CENT, 2 CENTS, 5 CENTS, 10 CENTS...
´╗┐
1 DOLLAR, 5 DOLLARS 10 DOLLARS

100 DOLLARS, 1000 DOLLARS

100 HUNDRED DOLLARS (Rubber Tapper)

Itulah dia serba sedikit alkisah gambar duit pada zaman jajahan Jepun di negara kita satu masa dahulu. Kalau ada berpeluang, simpanlah buat kenangan anak cucu. Kalau tak, tengok kat muzium aje lah.

Ada lagi duit Jepun yang RARE, contohnya yang ada nombor siri dan wang kertas terakhir yang bercop V.J. selepas pengunduran Jepun yang ditaburkan dari udara. Dan juga duit zaman jajahan British. Nilainya makin meningkat di pasaran oleh pemburu2 wang kertas lama.

Ramai lagi anak-anak zaman sekarang tak pernah lihat duit-duit pada zaman dulu. Tapi yang unik bagi aku, wang kertas RM20... hehehe´╗┐

Labels: ,

6 Comments:

Anonymous hazman aka species1980 said...

Tu dia.... dia sudah kuar koleksi .... bagus untuk tatapan kengkawan ...anyway DUIT RM20 tue memang unik warnanya....

Friday, December 03, 2010 6:45:00 AM  
Blogger KiD said...

abg man: nak gak ke? tungguuu.. memang ada khas untuk abg man yang lagi tahun 80.. :)

Friday, December 03, 2010 7:29:00 AM  
Blogger sahromnasrudin said...

as salam ziarah..pertama kali ke blog ini..semoga tuan blog sihat dan dirahmati Allah SWT

Friday, December 03, 2010 8:58:00 AM  
Anonymous Kancilbiru said...

wuiyoooo tak penah tgk duit2 lama cmni...even yg mesia pun tak tau sagt..

Friday, December 03, 2010 12:02:00 PM  
Blogger KiD said...

sahrom: terima kasih kembali.. jenguk2 lah selalu.. :)

KB : duit lama warisan kita.. haruslah dijaga demi negara.. ewaaaahh

Friday, December 03, 2010 5:23:00 PM  
Blogger tukang merepek said...

uikk...
arwah ayah angktku pon de collection gak..
tp duit syiling la...

Friday, December 03, 2010 7:18:00 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home