This Page

has been moved to new address

Apa itu Streamyx (intro)

Sorry for inconvenience...

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
ShaKiddo: Apa itu Streamyx (intro)

ShaKiddo

WORK - HOME SWEET HOME - TRAVEL - FOODS - MOVIE - MAFIA WARS - HOBBIES -COLLECTIONS - FAMILY - BUDDIES - SUNGAI BESAR - KAJANG - PUTRAJAYA - K.L

02 December, 2010

Apa itu Streamyx (intro)

Buat tatapan para blogger yang sentiasa menaip, buat entri dan surf internet... (macam aku jugak laa...)

Streamyx is one of TM Broadband ISP services.
Streamyx is a tiered high-speed internet access service, ranging from 384 Kbps up to 4 Mbps, through standard copper telephone lines using DSL technology and the broadband network platform to the Internet. (best effort basics)
Streamyx is part of TM product family. -TMnet-

Haaaaa.. faham tak? Kalo dah faham atau tak faham jugak, korang tengok gambar tapologi internet kat bawah ni haaa...


Cenggitulah perjalanan di dalam sistem internet kita sekarang. Dari PC/laptop sampai la´╗┐ sambungnya internet kita yang mana kita dapat surf hari-hari nih. Yang tu pun buat2 paham yea..

Short form dan fungsinya ada kat bawah ni yea. Ni kira macam basic laa..


Bagi pengguna streamyx line, korang kena make sure connection macam sebelah kanan yea. Bukan di sebelah kiri. diulangi, gambar sebelah kanan. hehehee´╗┐



Kalau untuk wireless pulak, ia menggunakan sistem di bawah ini. Yea... canopy...


 
 
Haaaa... begitulah serba sedikit tentang intro tapologi internet streamyx nih. Akan datang, lagi macam-macam wooo.. aku dok tengah struggle belajar troubleshooting. Fuuuuhhh... macam nak berpinar mata dan terbelit lidah.
 
Nantikan entri "mock call" yang akan datang..

Labels: , ,

10 Comments:

Blogger Sharinginfoz said...

yang tahu benda alah ni untuk internet

Thursday, December 02, 2010 10:21:00 PM  
Blogger tukang merepek said...

ko paham ker per y ko post ne kid???
ko sndri pon dok chatting dlm kelas ak tgk...
hahaha

Thursday, December 02, 2010 10:58:00 PM  
Blogger KiD said...

sharing: sekarang internet dgn kita macam melekat je hari2.. heheehe

Thursday, December 02, 2010 11:00:00 PM  
Blogger KiD said...

tukang merepek : aku paham dah.. 60% laa so far..
semuanya di i-care, i-coms, SAMS, Session DB, Webstar. yang penting skali MCM&B.. yeaaaahhhhh...

Thursday, December 02, 2010 11:05:00 PM  
Anonymous hazman aka species1980 said...

hurmmm.... bagus gak share ilmu pasal streamyx nie.... lepas nie sure ramai nak tanya troubleshoot pulak.... hohoho

Friday, December 03, 2010 6:42:00 AM  
Blogger KiD said...

ini basic jer abg man. Kalo troubleshoot tu ada dekat ratus rasanya jenisnya.. DSL blinking, slow connection, connected but cant browse... fuuuuhhhhhh

Friday, December 03, 2010 7:25:00 AM  
Blogger ZaCKiR said...

sy ni pon technician TM tp kerja bwh kontraktor TM ja, dok bt blh bakar arang di sg petani, kedah. Baru start ja keja, dok tgh mndalami ilmu smbil kerja psl streamyx ni, byk istilah2 mcm DSLAM, MDF n byk la lg yg tgh nk dipahami trmsklh jns2 modem (paling sng hehe..), kabel, kabinet, splitter, soket, telefon n mcm2 la lg...n tq sbb kongsi info kt ats tu

Wednesday, December 22, 2010 10:30:00 PM  
Blogger KiD said...

zackir: tq atas komen.. tanpa anda, siapalah servis streamyx.. hehehe.. technician mesti lagi banyak knowledge pasal connection dan troubleshooting.. huhuhu.. CSR pun sama.. :)

Thursday, December 23, 2010 1:36:00 AM  
Blogger ZaCKiR said...

Kid : SM2,KITA SBNQNYA SALING BANTU MEMBANTU ANT 1 SM LAIN,X GITU??

Monday, January 10, 2011 11:16:00 PM  
Blogger KiD said...

gitu2.. hehehe

Tuesday, January 11, 2011 6:29:00 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home