This Page

has been moved to new address

Tragedi Berdarah di Akhir Tahun 2010

Sorry for inconvenience...

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
ShaKiddo: Tragedi Berdarah di Akhir Tahun 2010

ShaKiddo

WORK - HOME SWEET HOME - TRAVEL - FOODS - MOVIE - MAFIA WARS - HOBBIES -COLLECTIONS - FAMILY - BUDDIES - SUNGAI BESAR - KAJANG - PUTRAJAYA - K.L

04 January, 2011

Tragedi Berdarah di Akhir Tahun 2010

Dah masuk ke tahun baru 2010...
Aku agak busy kebelakangan ni.. menguruskan hal yang penting bagiku.. tapi, yang tak dapat aku lupakan adalah tragedi berdarah pada hari terakhir tahun 2010..



bagaimana tragedi berdarah ni berlaku???
Macam ni ceritanya...
mula mula pak mertua aku suruh ambik kambing kat sekendi, sabak bernam.. maka aku pegi laa dengan pak sedara aku naik kereta Wira. Lalu ditangkap kambing tersebut, diikat dan di masukkan dalam guni dan diletakkan dalam bekas. Seat belakang diturunkan..

Inilah kambing tersebut: bernilai RM700
Lepas tu, ditambat di tepi rumah

Lepas solat jumaat, kambing siap sedia untuk disembelih..

Dan aku wakilkan Pak Uda untuk menyembelih kambing..


Dan bermulalah tragedi berdarah. Semasa kambing disembelih, aku yang memegang bahagian kepala kambing.. terkena pancutan darah yang deras mengalir. Terasa panas kejap bila darah menyembur ke lengan aku, tapi kambing tak ku lepaskan..

Kambing digantung untuk proses


Kulit di siat, dilapah
 
Proses keluarkan organ dalaman

Semua organ dalaman selamat dikeluarkan

Proses memotong daging
Semuanya dilakukan dengan cepat dan pantas. Dapat laaa dua talam untuk kambing nih. Seterusnya menjadi... KARI KAMBING!!!!

Gambar dari kamera hazmanfadzil.com
Haaaa... itulah tragedi berdarah untuk aku pada tahun 2010. Aku mengadakan majlis aqiqah untuk anak lelaki aku di Sungai Besar. Memang pengalaman aku laaa kan depan mata.. pegang kambing.. dan kena darah kambing.. Tapi, macam abang aku cakap, kari kambing ni tak peningkan kepala... Sedap lagi ada laaaaaa... :)

Alhamdulillah... selesai sudah majlis aqiqah...

Labels: , , , ,

30 Comments:

Blogger duan lang said...

kalau wat page break pas gambar 1st tu mmg suspen la..hahaha

Tuesday, January 04, 2011 12:13:00 AM  
Anonymous hazman aka species1980 said...

whoaaa....bagus la xperience dapat tolong KORBAN dan AQIQAH dalam tahun 2010 NIE.....Ada rezeki nanti kita buat kambing panggang .... sure lagi sedap rasanya....

Tuesday, January 04, 2011 1:08:00 AM  
Blogger myhatiku said...

ramai x suke mkn kambing..biar sy suke mkn kambing..lagi2 nasi beriyani kambing..sedapnye..=)

Tuesday, January 04, 2011 1:08:00 AM  
Blogger Tuan Penasihat said...

hohohoho...
tengok gambar mula tu saspen ja.
rupa2nya darah kambingggggg.......

Tuesday, January 04, 2011 1:14:00 AM  
Blogger amirah said...

perghh tragedi berdarah yg sodappppp

Tuesday, January 04, 2011 1:44:00 AM  
Blogger iwan_dextrous said...

hahaha..igt ap seyh td...

Dextrous cyber life

Tuesday, January 04, 2011 2:01:00 AM  
Blogger KiD said...

duan: saspen sket2 je... hehehe

Tuesday, January 04, 2011 2:02:00 AM  
Blogger KiD said...

abang man: kambing panggang??? terbooekkk!!!!

Tuesday, January 04, 2011 2:02:00 AM  
Blogger KiD said...

myhatiku: kid pun suka makan kambing.. lagi2 chop2 punya... hahhaaa

Tuesday, January 04, 2011 2:03:00 AM  
Blogger KiD said...

tuan penasihat: darah kambing.. memang terkejut jap bila terkena tangan.. hohoho

Tuesday, January 04, 2011 2:04:00 AM  
Blogger KiD said...

amirah: memang sodappp!!!!

Tuesday, January 04, 2011 2:05:00 AM  
Blogger KiD said...

iwan: memang tragedi berdarah laaa neh.. hehehee

Tuesday, January 04, 2011 2:06:00 AM  
Blogger Botak said...

betulĀ² berdarah ni..
tapi ok r., lepas berdarah tu boleh muntah kedarah daging kambing tu..
muehehehehe... :D

Tuesday, January 04, 2011 2:09:00 AM  
Blogger Suara Kalbu said...

Suspens suspens ...

Sekali kambing semelih kambing rupanya hihihihih

Tuesday, January 04, 2011 1:11:00 PM  
Blogger Fairus Bin Mamat said...

Gila arrr.. Banyaknye darah.. :p

Tuesday, January 04, 2011 2:01:00 PM  
Blogger Nur SyafiQaH ZulkiflY said...

ingat amende la tadi.. hadoii, buat suspende saje =,='

Tuesday, January 04, 2011 3:52:00 PM  
Blogger ||aLeaSaRa|| said...

adoi...scroll punya scroll huhu..kambing ke?kite tak peh lupa memori korban ni,seminggu tak mkn daging lembu.Time turn kambing nk disembelih kite tak sggp tgk,tapi dah terperangkap di sini.Tgk juga huwaaa.....

Tuesday, January 04, 2011 6:09:00 PM  
Anonymous nam5wym said...

ishk3...panas ae darah dia!..
sian plk tgk kambing kena gantung cam2..
but sdp plk yg duk lam bekas tu talam pjg tu..

Tuesday, January 04, 2011 6:17:00 PM  
Blogger KiD said...

botak: lepas nih leh try panggang lak.. hehehee

suara kalbu: sembelih kambing.. first time depan mata wooo..

Tuesday, January 04, 2011 8:07:00 PM  
Blogger KiD said...

fairus: memang banyak darah memancut.. terasa suam dowh...

Tuesday, January 04, 2011 8:08:00 PM  
Blogger KiD said...

syafiqah: memang suspende laaaa sket kan..

alea sara: lepas ni seminggu tak makan kambing laaaa kan.. hehehee

Tuesday, January 04, 2011 8:09:00 PM  
Blogger KiD said...

nam5wyn: memang suam2 bila terkena darahnya.. gantung kambing tu, senang sket nak lapah...

Tuesday, January 04, 2011 8:10:00 PM  
Blogger nuralynZAKREE said...

ingtkan ape lah .. heheh

Tuesday, January 04, 2011 9:25:00 PM  
Blogger tukang merepek said...

sory la orakbiso dtg aritu...
huhuhu

Wednesday, January 05, 2011 9:57:00 AM  
Blogger KiD said...

nuralyn: tragedi berdarah nih...

tukang merepek: enggak mengapa dong.. hehehe

Wednesday, January 05, 2011 2:32:00 PM  
Blogger redzuan said...

huhuhu, suspen bro, hmpir kena heart attack td. huhuhu. gurau je . anyway gud sharing bro :)

Friday, January 21, 2011 12:38:00 AM  
Blogger KiD said...

redzuan: heheehe.. makan kambing dulu, tak kene heart attack... :)

Friday, January 21, 2011 6:52:00 AM  
Blogger ZaCKiR said...

hampir brdarah mata bila bc entri ni hehehe

Monday, January 24, 2011 8:40:00 PM  
Blogger Cikgu Fikri said...

ngeri lah plak tgk entry ni...
huhhhu :)

Saturday, February 12, 2011 11:31:00 PM  
Blogger KiD said...

zackir: awat macam tu pulak.. heheehe

cikgu fiq: takda apa nak ngeri aihh.. sembelih kamben aje.. hehehehe

Saturday, February 12, 2011 11:50:00 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home